Ny sundhedsreform

Regeringen er lige kommet med sin nye sundhedsreform. Tryk på nyheden for at læse mere...

Tilbage i marts 2023 nedsatte regeringen en sundhedsstrukturkommission, som skulle komme med forslag til et mere lige, nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

I dag har regeringen på baggrund af kommissionens arbejde fremlagt sit udspil til en ny sundhedsreform.

Den er der behov for. Antallet af kronikere og ældre stiger. Mange danskere oplever forvirrende og usammenhængende patientforløb. Der mangler læger. Og borgerne har stadigt højere forventninger til vores sundhedsvæsen.

Samtidig er adgangen til sundhedstilbud oftest udfordret i de dele af landet, hvor sundhedsbehovet er størst. Det er både uretfærdigt og uholdbart.

Med den nye sundhedsreform vil vi sikre, at alle får en læge tæt på. At sundhedsvæsenet bliver stærkest der, hvor folk er mest syge.

Konkret vil vi lave en lægereform, som skal øge adgangen til en læge tæt på, hvor man bor. Den skal også sikre, at der er speciallæger nok. For fx Sydsjælland betyder det 45 pct. flere praktiserende læger i 2030.

Derudover indfører vi nu kronikerpakker, som giver den enkelte med fx KOL, Type-2 Diabetes eller hjertesygdomme rettighed til en individuelt tilpasset indsats i en samlet pakke. Det skal forbedre sammenhængen og kvaliteten i kronikernes forløb og forebygge besøg på sygehuset.

Og så vil vi styrke vores nære sundhedsvæsen ved at tilføre flere penge til de nære indsatser. Der betyder flere praktiserende læger og en investering på 3,5 mia. kr. i nye lokale sundhedstilbud.

Med reformen lægger vi også op til nogle strukturelle forandringer. Vi opretter én Region Østdanmark, som erstatter de nuværende regioner på Sjælland. Det skal modsvare, at Region Sjælland på en række punkter er strukturelt udfordret. En sammenlægning skal sikre, at borgere uden for hovedstaden på Sjælland får ret til den samme kvalitet og de samme sundhedstilbud som resten af Danmark. Det har de desværre ikke i dag.

Samtidig oprettes 17 nye sundhedsråd, som skal samle folkevalgte fra både regioner og kommuner, der har lokalkendskab og indsigt i, hvor sundhedsbehovene er størst. Det skal skabe grobund for at drive udviklingen mod mere lighed og nærhed i sundhed.

Alt dette og mere til er vores bud på, hvordan vi igangsætter en nødvendig udvikling i vores sundhedsvæsen. Nu ser vi frem til de politiske forhandlinger med Folketingets partier. 

Du kan læse mere om sundhedsreformen her.